„Szerezd meg hát mind!”

2023. február 24.Kultúra
Főoldal„Szerezd meg hát mind!”

„Szerezd meg hát mind!”

Kis szörnyek, nagy profit. A Pokemon című rajzfilmsorozatot, ha másként nem, hallomásból szinte mindenki ismeri, a jellegzetes figurák pedig szintén könnyen azonosíthatók. A sorozat a kilencvenes években hódította meg hazánkat, és bár azóta már nem olyan felkapott, még mindig van egy nagyon jelentős és hűséges rajongótábora világszerte.

Az animén kívül a Pokemon-brandhez tartoznak mangák (japán képregények), kártya és videójátékok is. Ezutóbbiakat ráadásul Nintentodo húzócímei közé sorolhatjuk. A „Pokemon” felirattal lassan húsz év után is szinte bármit el lehet adni a kulcstartótól a pólókon keresztül a különböző rágcsálni valókig. A főcímdal szövegét pedig világszerte milliók tudják álmukból felkeltve is. A mai napig vezeti a legjövedelmezőbb franchise-ok listáját, olyan neveket utasítva maga mögé, mint a Harry Potter, az Avengers, vagy akár a Star Wars.

Bár hihetetlennek hangzik, az IGN beszámolója szerint a „Pokemon” név eddig 92 milliárd dollárnyi bevételt generált világszerte, amivel messze megelőzi az előbb említett címeket. A 2016-ban okostelefonokra kiadott Pokemon Go nevű játékot 130 millióan töltötték le, és egymaga 795 millió dollárnyi profitot hozott a konyhára. Ezzel a világ 4. legsikeresebb telefonos játéka cím büszke birtokosa.

Nem csak a képernyő előtt, nem csak a virtuális térben

Érdemes még szót ejteni a kifejezetten erre a márkára szakosodott, világszerte megtalálható Pokemon Centerekről, amik lényegében mindenféle árucikket kínálnak, aminek valami módon köze van a zsebszörnyekhez. Még egy park is épült a Disneyland mintájára (némiképp szerényebb kivitelben), ahol elrejtett figurákat lehetett keresni – tényleges kincsvadászatra invitálva a látogatókat.

Ha ez nem lenne elég, Japánban éttermek és kávézók is találhatók, amiknek a kínálata teljesen ehhez a márkához van igazítva. Az étlapon és itallapon Pokemon-tematikájú ételek, és italok találhatók kreatív díszítéssel. Ezek az üzletek és éttermek turisták ezreit vonzzák a szigetországba minden évben.

Hazánkban is sok-sok rajongó várja minden évben izgatottan a Mondo-Con nevű rendezvényt, mely a különböző animékre és játékokra koncentrál. Az ehhez hasonló közönségtalálkozókon rendszerint van cosplay (jelmez) verseny is – nem meglepő módon minden évben találkozhatunk valamilyen Pokemonból ismert szereplőnek öltözött rajongóval. Sokan a felnőttek közül is megőrizték gyermekkori szenvedélyüket a kis szörnyek iránt, és természetesen a mostani generáció körében is hódít a sorozat – még ha nem is olyan mértékben, mint a kilencvenes évek végén.

Természetesen a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy elmenjenek Tokióba, és kiélvezzék az ottani centerek, vagy a témapark nyújtotta lehetőségeket. Mindazonáltal egy kis kreativitással meglephetjük rajongó barátainkat, családtagjainkat és idevarázsolhatjuk a témaparkot. Nyomtathatunk papírra, vagy akár háromdimenziós nyomtatóval Pokemonokat, amiket aztán elrejthetünk, és indulhat is a vadászat! Ami az ételeket illeti, rengeteg kreatív, tematikába illő tálalás található az interneten (példának okáért Pinteresten).

Talán a legegyszerűbb megoldás süteményeket készíteni, elvégre ezek az édességek hagyományosan bármilyen formát ölthetnek, így nem hat furcsán, ha zsebszörnyek alakját kölcsönözzük nekik. Szerencsére nem szükséges a várost járva keresgélnünk: elvégre több internetes oldal is specializálódott süteményformákra. Nem egy ilyen weblap kínálatában találhatók meg a Pokemon ihlette sütikiszúrók, díszítőelemek.

A süteményformákkal az is elérheti a kívánt hatást, aki egyébként nem egy konyhatündér. Ha beszereztünk ezek közül néhányat, nincs más dolgunk, mint a már ismert módon elkészíteni a finomságokat. Ezen  édességek garantáltan feldobják a gyerekek születésnapi zsúrját, de akár egy felnőtt rajongónak szervezett meglepetésbulit is.

A Pokemon márka a 2022-ben is sikeres volt, és egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez változna a közeljövőben. A rajongótábora több mint 20 év után is lelkes és hűséges, ráadásul az új generációban is hódít. Egy darabig tehát egészen biztosan nem kell búcsút vennünk kedvenc szörnyecskéinktől.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.