Süllyesztett és feszített medence: Mikor melyiket érdemes választani?

2023. július 25.Építészet
FőoldalSüllyesztett és feszített medence: Mikor melyiket érdemes választani?

Süllyesztett és feszített medence: Mikor melyiket érdemes választani?

Ha medence építésére adjuk a fejünket, számos fontos kérdéssel fogjuk magunkat szembe találni, és annak érdekében, hogy a későbbiekben is maximálisan meg legyünk elégedve a döntéseinkkel, mindenképpen érdemes alaposan beleásni magunkat a témába.

Az első nagyobb dilemma például leggyakrabban az szokott lenni, hogy milyen típusú legyen a medencénk. A feszített víztükrű medence és a süllyesztett medence között hatalmas különbségeket tapasztalhatunk, mindegyiknek megvannak az előnyei, és a hátrányai is, írja a premiummedence.hu. Az pedig, hogy számunkra melyik lehet az ideális választás több mindenen is múlhat.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre valóban meg tudjuk adni a választ, kicsit jobban utána kell járnunk annak, hogy melyik medencének mik a legfőbb tulajdonságai.

Minden, amit tudnunk kell a süllyesztett medencékről

Fontos tudni, hogy Magyarországon, ha valaki medencét építtet, akkor az a leggyakrabban egy süllyesztett medence lesz, ennek pedig több oka is lehet.

Ennek a medencének a lényege, hogy a vízszint a medence pereménél legalább 10-15 centiméterrel alacsonyabban helyezkedik el. Így lesz tehát a medence szintje süllyesztve, ezt pedig szaknyelven egy úgynevezett szkimmeres csatornarendszer kialakításával lehet megoldani.

Ez a megoldás lehetővé teszi többek között azt, hogy a medencéből még akkor se folyjon ki a víz, amikor egyszerre többen mártóznak meg benne. Előnye pedig ennek a medence típusnak, hogy gyorsabban és jóval olcsóbban megépíthető, mint a feszített víztükrű társa, ez pedig a legtöbb esetben nyomós érv is szokott lenni mellette.

Alacsonyabb árának köszönhetően szerencsére túlságosan összetett rendszerek kiépítésére sem kell sort kerítenünk, éppen ezért hamarabb felépíthető. Fontos emellett megemlíteni azt is, hogy ez a medence jóval kisebb helyigénnyel rendelkezik, ez pedig lényeges információ lehet a medence típusának kiválasztása során.

Ideális lehet azoknak, akik kedvelik a gazdaságos megoldásokat, ugyanis a süllyesztett medence üzemeltetése környezetbarátnak is nevezhető, hiszen kevesebb vízveszteséggel üzemelnek.

Kiknek lehet ideális a feszített víztükrű medencék?

Azokat tudjuk feszített víztükrű medencéknek nevezni, melyeknél a medencében lévő víz egy síkban van a medence felső peremével. Ilyenkor van az, hogy ahogy belemegy valaki a medencébe, abból a kiszorított víz kifolyik, majd egy tisztítórendszeren áthaladva vissza fog jutni végül újra a medencébe.

Ennek a medencének az előnye, hogy ezzel a megoldással normál használat mellett a vízveszteség nulla.

Ezt a medence típust leginkább nagyobb létszámú használatra szokták ajánlani, kisebb családok számára nem biztos, hogy gazdaságos befektetés.

Ezeknél a típusoknál a medence teljes térfogata maximálisan ki van használva, így nincs holttér a vízszint és a medence pereme között, éppen ezért kell a medence köré egy speciális csatornarendszert kiépíteni, mely fel tudja fogni a kiszorított vizet.

Hátrányuk, hogy jóval drágábbak a süllyesztett társaikhoz képest, de fontos kiemelni, hogy tisztításuk és karbantartásuk viszont jóval egyszerűbb.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.