Somossy Károly: egy férfi, aki megelőzte a korát

2022. november 15.Kultúra
FőoldalSomossy Károly: egy férfi, aki megelőzte a korát

Somossy Károly: egy férfi, aki megelőzte a korát

Egyesek úgy tartják, hogy Somossy Károly tanította meg Budapestet mulatni, hiszen ő alapította meg a mostani Budapesti Operettszínház elődjét. Ha azonban visszaemlékezünk a történelemórákra, akkor nem fogjuk gyakran hallani a nevét.

Somossy Károlyt mára a legtöbben elfelejtették, pedig a századfordulóban grandiózus vállalkozásokba kezdett, amik rendre tönkre is mentek. Akkoriban inkább arról ismerték, hogy nem vetette meg a hölgyek társaságát, az volt a kedvence, amikor pucér lányok kínálják fel neki a vacsorát.

A Karl Singer néven anyakönyvezett férfiról nem tudni, hogy pontosan mikor született, azonban az biztos, hogy legényként részt vett az 1848-as szabadságharcban. Ezután azonban egy új elhatározásra jutott, miszerint vigadalmi-negyedet akart létrehozni a fővárosban. Ebben az időben a Dunát már szabályozták, így Somossy egy holtágat nézett ki magának, ahol egy számára tökéletes tó állt. Időben akkora szerencséje volt, hogy mindenki Magyarország fennállásának az ezeréves évfordulóját ünnepelte, ezt akarta ő is kihasználni.

Az első kudarcai nem állítják meg

1896 májusára megépült a szórakoztató negyed a tó partján, ami egykor a Dunának adott helyett. A tóban lévő szigeten, ahol ma a Műegyetem található, megjelent az igazi látványosság, a magyar Bosporus, ami nagykából 30 oszlopból álló hidat takart. A helyhiánnyal nem akadt gond, hiszen egyszerre negyven ezer ember is megtalálta az örömét, akik busszal és hajóval is megközelíthették a furcsa tavat.

Volt ott kávéház, bazár, jósok és mutatványosok, de még az isztambuli Hagia Szophia bazilika mását is megépítették. Kabaréval készültek, lehetett prózai és operaelőadásokat hallgatni, a tavon pedig lehetett gondolázni vagy vízi csatázni, de tűzijátokra is sor került.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A területen két hárem is működött, ahol a török lányok állítólag csak hastáncoltak. A vállalkozás azonban mindössze fél évig bírta, mivel a szúnyogokról megfeledkeztek, így a vendégek inkább elkerülték a helyet.

A szárazföldön is szerencsét próbált

Somossy megint tönkre ment, ez azonban nem állította meg. Úgy oldotta meg a problémát, hogy rafináltan megházasodott, és a vagyonos családnak hála Hollandiág utazott, ahol cirkuszi titkár lett. Nagyon szerette ez a műfajt, eljutott Prágába, majd visszatért Budapestre. Újra visszakanyarodott a vendéglátáshoz, például kávéházat működtetett, végre vagyonos ember lett, azonban tele volt ötletekkel. Saját mulatót nyitott esténként, amely a pesti éjszaka hírhedt lokálja lett, és éppen az Operaház helyén állt.

Megépítette az Első Fővárosi Orfeum nevű barokk mulatóját, színpaddal, széksorokkal, bemutatókkal és vacsorákkal. Arról is gondoskodott, hogy a felszolgálók rendkívül csinos lányok legyenek, miközben a falakat bársony borította, és hatalmas csillárok világítottak a hölgyekre. A csőd azonban nem kerülte el, egymás után kellett elköszönnie az általa megálmodott mulatóhelyektől. Az Orfeumból Opera lett, míg Somossy teljesen elszegényedve halt meg, akiről fokozatos elfeledkeztek. Egy biztos, ő egy igazi csibész volt, nagy ötletekkel, csak éppen rossz kivitelezéssel.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.