Művészeti megoldások az építészetben

2023. október 3.Építészet
FőoldalMűvészeti megoldások az építészetben

Művészeti megoldások az építészetben

Talán kevesen tudják, de az építészeknek is van világnapja, és ez valójában nem is számít egy újkeletű dolognak. 1998-ban nyilvánította az Union Internationale des Architectes (UIA), vagyis az Építészek Nemzetközi Szövetsége 10.06.-át az építészek világnapjává.

Ez a dátum pedig rohamos léptekben közeleg. Ezzel a jeles dátummal arra próbálják felhívni az emberek figyelmét, hogy azok a személyek, akik az épületek tervezésével, és megépítésével foglalkoznak nem csak társadalmilag hasznos egyének, hanem munkájuk során művészeti értékű tevékenységeket látnak el. Ezen a napon pedig minden nemzet a valaha volt leghatalmasabb építészeiről emlékezik meg. Hazánkban Hild József, illetve Pollack Mihály a klasszicista építészet legnagyobb kivitelezői voltak.

Sokak szerint az „építészet” kifejezést valójában kétféle módon is lehet, és kell értelmezni. Hiszen maga az építészet általában fizikai formában megjelenő műszaki ágazatként van jelen az építőiparban, másrészt azonban az építészet nevezhető műalkotások, és különböző művészeti megoldások összességének is. Az építészeti minőség pedig mint fogalom valójában lefedi a különböző működésbeli, műszaki és formai aspektusokat egyaránt.

Így találkozik az építészet és a művészet

Egy gyönyörű festmény egy hotel halljában, egy kiállított műtárgy az irodában, vagy éppen egy különleges megjelenéssel bíró szobor egy vasútállomáson. Ezek a példák bemutatják, hogy milyen tökéletes módon lehet az építészet által a nyilvánosság elé tárni a művészetet.

Ha az ingatlanszakma, és a művészeti közeg kapcsolatát szeretnénk központba helyezni, akkor fontos megemlíteni a művészeti formák értéknövelő hatását, ez pedig annak a mozgalomnak a lényegre törő eredményének kiterjesztése, mely képes az ingatlan-beruházáshoz kapcsolni a művészeti tartalmakat is. A felhasználói érték fokozása, egy márka egyedisége, és az esztétikai érték is vonzó lehet ebből a szempontból.

De mégis hogyan jelenik meg a művészet a lakótérben?

Sokan úgy tartják, hogy a lakótér az a hely, ahol az otthon és a művészet találkozik. Otthon ugyanis mindenki szeretné jól érezni magát, éppen ezért szeretné olyan stílussal körül venni magát, amely neki szimpatikus.

Ez számít a legújabb építészeti trendnek napjainkban

Ma már egyáltalán nem számít újkeletű dolognak a különböző terek fúziója, ez főleg annak tudható be, hogy az elmúlt években a járványhelyzet fenekestül fel tudta forgatni a magánélet és a munka megjelenését az otthonunkban. A különböző lakberendezési stílusokban megjelenő színek, formák, pedig mind-mind a művészethez köthetőek.

A Skandináv építészeti trend nem régiben elérte Magyarországot is, ezt bizonyítja az is, hogy a ma épülő ingatlanok nagy része könnyűszerkezetes készházaknak is nevezhető. Ez azonban talán annyira nem is rendkívüli hír, ugyanis a könnyűszerkezetes megoldásokat, ha összehasonlítsuk a hagyományos téglafalakkal, akkor láthatjuk, hogy egy téglafal akár 200%-kal nagyobb hőveszteséggel is járhat, ez pedig a mai megemelkedett rezsiköltségek mellett már nem számít egy túlságosan gazdaságos megoldásnak.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.

A kultúra szerepe a nyelvtanulásban

2023. május 16.|

A kultúrát és a nyelvet gyakran elválaszthatatlannak nevezik, a köztük lévő kapcsolat pedig valóban rendkívül összetett – írja a témában a toppandigital.com. A nyelv ugyanis nem csupán szavak, nyelvtani elvek és mondatszerkesztés összessége, hanem egyedi