Minden, amit tudnunk kell a nyitott és a zárt cellás purhab szigetelésről

2023. július 25.Építészet
FőoldalMinden, amit tudnunk kell a nyitott és a zárt cellás purhab szigetelésről

Minden, amit tudnunk kell a nyitott és a zárt cellás purhab szigetelésről

Rengeteg előnye van ma már a purhab szigetelésnek, éppen ennek köszönhetően egyre többen használják ezt a korszerű módszert lakásfelújítás, vagy építkezés alkalmával. A fűtés, és a hűtés takarékossága mellett a megfelelő purhab szigetelés hozzá tud járulni még az adott épület élettartamának megnöveléséhez is.

Felhasználása napjainkban igen sokrétű lehet, a legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően pedig felvitele gyorsnak és egyszerűnek mondható, megfelelő előkészítést követően pedig szinte bármilyen felületen alkalmazható.

Amellett, hogy a purhab szigetelésnek rendkívül magas a hőszigetelő hatása, és a hőmegtartó képessége is, képes meggátolni a penészedést, illetve a gombásodást is. Kétféle típust tudunk megkülönböztetni a purhab szigetelések között: Létezik a nyitott, illetve a zárt cellás purhab.

A két típus között számos különbséget tapasztalhatunk, éppen ezért, ha nem tudjuk pontosan, hogy melyiket válasszuk, mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét a témában.

Ezek a zárt cellás purhab szigetelés legfőbb előnyei

A zárt cellás szigetelés hőszigetelésre, zajcsökkentésre, és hangszigetelésre is alkalmas lehet. Valójában egy merev, sűrű habról beszélünk, amely valamivel lassabban kezd el tágulni, mint a nyitott cellás társa, ám fontos megemlíteni, hogy ez a hab a kezdeti térfogatának a negyvenszeresére tud meg nőni. Ez a purhab képes egy homogén zárt felületet létrehozni, így tökéletes lehet akkor, ha a fűtési, és hűtési költségeken szeretnénk spórolni.

Ha egy régebbi típusú épület felújításáról van szó, akkor a szakemberek a legtöbb esetben ezt a fajta szigetelést szokták javasolni, cserép, és palatetők esetében alkalmas lehet a belső felületen a beázás mentesítésére, illetve a vízzárására is.

Gyakran alkalmazzák állattartó telepek, termelőszövetkezetek, ipari csarnokok, illetve istállók esetében, de a kiváló hő megtartó képessége miatt remekül beválhat szállítótartályok, sőt hűtőkamrák hőszigetelésére is.

Ebben különbözik a nyitott cellás purhab a zárt cellás társától

A nyitott cellás purhab már valamivel gyorsabban, és jobban tud tágulni, mint a zárt cellás, ugyanis szórás után közel százszorosára képes tágulni, így tudja kitölteni teljes mértékben a rendelkezésére álló helyet.  Hátránya, hogy nem vízálló, és nem lépésálló, előnye azonban, hogy utólag is könnyedén vágható, és igazítható.

Egy lazább szerkezettel rendelkező habról beszélünk, melynek felhasználása napjainkban igen széles körben terjedt el. A nyitott cellás hab tökéletes lehet üregeken, és réseken belüli hő mozgások megakadályozására, így lehet az egyenletes hőérzetet biztosítani vele. Laza szerkezetének köszönhetően kiválóan alkalmas lehet tetősíkok szalufái közötti hőszigetelésére, de igen népszerű falszigetelésként könnyű szerkezetes épületek, családi házak esetében is.

Mivel a nyitott cellás szigetelés meg tudja akadályozni a nedvesség kondenzációját, ez a megoldás meg tudja gátolni azt is, hogy az adott épület elkezdjen gombásodni, vagy éppen penészedni.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.