Miért fontos a csontok és a porcok egészsége?

2022. november 3.Blog
FőoldalMiért fontos a csontok és a porcok egészsége?

Miért fontos a csontok és a porcok egészsége?

Nemcsak akkor kellene foglalkoznunk a csontok és porcok egészségével, amikor már valamiféle fájdalom, betegség kialakult. Ugyanis támasztószöveteink egészsége alapvető fontosságú az egészségünk egészét nézve. A vázizomzatot tartó csontszerkezetnek erősnek és stabilnak kell lenni, ugyanakkor rugalmasnak is.

A csontozat a kalciumháztartásban is fontos szerepet játszik, mint ahogy részt vesz a vérképzésben és az immunrendszer megfelelő működésében is.

Aki az építőiparban dolgozik, annak számára különösen fontos, hogy megfelelően működjön a szervezete. Igaz ez a vázizomzatra, a csontozatra is, amire a mindennapi munka során nagy teher rakódik az építőiparban dolgozók esetében is. Fontos, hogy figyeljünk a csontozat és a porcok egészségére, ebben pedig nélkülözhetetlen szerepe van bizonyos vitaminoknak, ásványi anyagoknak.

Az egészséges csontozat egyrészt úgy érhető el, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozunk, rendszeresen sportolunk. Ezen felül pedig fontos gondoskodni a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról. A csontjainkat alkotó szerves állomány kollagénrostokból áll javarészt, a szervetlen része pedig kalciumból és foszfátból áll.

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal az egészségért

A megfelelő táplálkozás és mozgás gyermekkorban kiemelten fontos a csontjaink fejlődése érdekében, de felnőttkorban is sok mindent tehetünk a csontok egészségéért. A csonttömeg 30-35 éves korra éri el a maximumát, ez után folyamatosan leépül, nőknél általában a menopauza időszakában veszít a legtöbbet erejéből, azonban 35 éves kor felett is sokat tehetünk a csontok egészségéért.

A csonterősítéshez hozzájárul a cink, a C-vitamin, ami támogatja a normál kollagénképződést, a D-vitamin a foszfor, a kalcium, a K-vitamin, a magnézium és a mangán is hozzájárul a normál csontozat fenntartásához. Ha pedig mindezt egyben szeretnénk magunkhoz venni, nem külön gondoskodva az egyes ásványi anyagok és vitaminok adagolásáról, akkor választhatunk komplex készítményeket, kapszulákat is.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.