Magyar épülettervek a Marson

2022. november 4.Kultúra
FőoldalMagyar épülettervek a Marson

Magyar épülettervek a Marson

Talán nem hazudunk, ha azt mondjuk, hogy ma minden építész eljátszik a Földön kívüli élet gondolatával. Ha pedig ennél is pontosabbak akarunk lenni, akkor a marsi élet lehetőségeivel. A vörös bolygó a Naptól számított negyedik helyen áll, tehát mondhatjuk azt, hogy a szomszédunk.

És bár lényegesen messzebb van, mint a Hold, úgy tűnik, hogy sokkal hamarabb megvalósulhatna az emberi élet rajta. Ma pedig hazánkban is készült egy nagyszerű diplomamunka, ami tovább gondolta az élet lehetőségeit.

A Mars valójában nagyon hasonlít a Földhöz, mivel a forgástengelye és a dőlésszöge szinte megegyezik. Vannak rajta évszakok, bár az év kétszer olyan hosszú, mint nálunk, ráadásul az évszakok is lényegesen szélsőségesebbek, a tervezésnél mindig figyelembe kell venni a jéggel borított részeket, a hegységeket és a völgyeket. Úgy tartják, hogy mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt a Mars egy másik bolygó volt: nedves, meleg és valószínűleg megfelelő körülményekkel rendelkezett az élet létezéséhez.

Ma azonban felismerhetetlen: egy kihalt, barátságtalan világ, amelynek légköre mindössze 1%-ban olyan vastag, mint a Földé. A rendkívül vékony légkör miatt a vörös bolygó ki van téve a Nap intenzív sugárzásának, és a hőmérséklet drámaian változik nappal és éjszaka között.

A helyszín kiválasztása

Ha egy kicsit eljátszunk a marsi élet gondolatával, akkor rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Az első a helyszín kiválasztása, hiszen kelleni fog az átlaghőmérséklet, a napos részek, megfelelő információmennyiség, a talaj mozgathatósága, valamint a víz jelenléte. Ha pedig nem akarjuk magunkat egy hatalmas sivatagban érezni, akkor érdemes dombok közelébe menni, hogy legalább a látvány hasonlítson valamennyire a hazai körülményekhez.

Ezek alapján a legjobb helyszín a bolygó keleti oldalán lehetne, ami az Ismenius Lacus nevet viseli. Állítólag itt a felszín alatt jég húzódik, azonban ezek inkább a dombok közelében koncentrálódnak.

Ha már megvan a helyszín, akkor jöhetnek az épületek. De mivel jelenleg nem tudnánk elugrani bevásárolni, így csak az esetleges kilövésekre támaszkodhatunk. Egy űrhajóban nem fér el túl sok minden, ráadásul az embereknek is helyet kell hagyni, úgyhogy a méretek még fontosabbá válnak. Éppen ezért érdemes lenne a helyben található anyagokkal dolgozni, mint például jéggel, vízzel, kővel és földdel. Az sem utolsó szempont, hogy a 3D-s nyomtatás már annyira megbízható, hogy a bútorok és dekorációs tárgyak nagy részét simán elkészíthetnénk vele. A nagyobb tartószerkezeteket már a Marson kéne összeszerelni.

A házak elrendezése

Esztétikus és használható épületek kellenek. Szükség lesz orvosi szobára, edzőteremre, hálóra, tisztálkodásra alkalmas szobára, laboratóriumra, műhelyre, növény szobára, gépészetre, konyhára és közösségi térre. Utóbbi kiemelten fontos, mivel az emberek nem igazán tudnának kint sétálni, tehát ez a tér kerülne az épület közepére. A tervek szerint egy-egy ilyen épületben hat fő tudna kényelmesen élni, úgyhogy érdemes jó barátságot ápolni a szomszédokkal.

Blog

Hasonló bejegyzések

„Szerezd meg hát mind!”

2023. február 24.|

Kis szörnyek, nagy profit. A Pokemon című rajzfilmsorozatot, ha másként nem, hallomásból szinte mindenki ismeri, a jellegzetes figurák pedig szintén könnyen azonosíthatók. A sorozat a kilencvenes években hódította meg hazánkat, és bár azóta már nem

A bankok és a kripto piac

2023. február 24.|

A vagyonkezelő intézetek mindig figyelemmel kísérték a felső tízezer, illetve a milliomosok befektetési szokásait. Ez érthető is, elvégre egy jó ügyfél alkalmasint sokkal többet hoz a banknak, ráadásul kevesebb munkát jelent, mint száz, vagy akár

Tégla vagy SIP panel?

2023. február 20.|

A tégla és a sip panel mindkét építési módszer népszerű a mai napig, és mindkettőnek megvan a saját előnye és hátránya. A döntés azonban attól függ, hogy milyen építési igényeid