II. Erzsébet halála történelmi jelentőségű

2022. szeptember 10.Blog
FőoldalII. Erzsébet halála történelmi jelentőségű

II. Erzsébet halála történelmi jelentőségű

2022-09-08: ez az évszám biztosan szerepelni fog a történelemkönyvekben, mivel ezen a napon hunyt el az Egyesült Királyság királynője, II. Erzsébet. A királynő 96 éves korában bekövetkezett halála világszerte megdöbbenést keltett. Az egyik kérdés, amelyre még nem kaptunk egyértelmű választ, az, hogy miben halt meg.

Apránként kerülnek elő információk a hozzátartozóktól.

Mikor halt meg II. Erzsébet királynő?

Szeptember 8-án, csütörtökön, 96 éves korában, skóciai rezidenciáján, legközelebbi hozzátartozói körében hunyt el az Egyesült Királyság történetének leghosszabb ideig uralkodó uralkodója, II. Erzsébet.

A Buckingham-palota nem pontosította a halál okát, így a világ az előrehaladott kor miatti természetes halálra tippel. Bár azt is meg kell jegyezni, hogy két nappal a halála előtt Balmoralban fogadta az újonnan megválasztott brit miniszterelnököt, Liz Trusst, aki szerint nem látszott rajta betegség tünete.

A brit királyi gárda egy nyugalmazott kapitánya azonban felfedte II. Erzsébet halálának lehetséges okát. Charles Elwell évek óta szolgálta az elhunyt uralkodónőt, és elárulta, hogy a dolgozók körében egy olyan pletyka terjeng, miszerint a királynő eleshetett. Senkit sem lepne meg, ha egy esés okozta volna a halálát, hiszen ebben a korban ez nagyon veszélyes szokott lenni.

Ettől függetlenül a pletyka csak pletyka marad, hiszen senki nem tudja megerősíteni a hírt. Olyat is hallani, hogy II. Erzsébet leukémiában szenvedett, de ez is szóbeszédként maradt fenn.

Ki lesz Anglia új királya?

1. Erzsébet királynő halálát követő napon fiát, Károlyt a trónöröklési sorban III. Károly angol királlyá koronázták. Károly volt a leghosszabb ideig, mint trónörökös, azonban nem kezd olyan jól, mint a királynő. Egész életében figyelemmel kísérték a dolgait, főleg a Diana hercegnével ismert személyes konfliktusai miatt. Ettől függetlenül az elmúlt hónapokban egyre több királyi feladatot vállalt, azonban most egészen új szakasz kezdődik a történelemben.

Sokan búcsúznak a királynőtől

A Temze mentén kilométeres sor kígyózott, hogy az emberek pár másodpercig leróhassák tiszteletüket az egykori királynő előtt. A formaiságra a Westminster Hallban került sor, ahol nagyjából 250 ezer fő fordult meg. Az emberek jó pár napig látogathatták a felravatalozott koporsót, volt olyan, aki kétszer is végig állta a sort.

Az emberek szerda estétől hétfő reggelig próbáltak bejutni a terembe, éjjel-nappal sor állt a kapuban. A sorban állók utána arról számoltak be, hogy sokan új barátságokat kötöttek, de még David Beckham is ott volt közöttük.

Az emberek azt a személyt veszítették el, akire a modern Britannia épült, ráadásul több nemzeték nőtt fel az uralkodása alatt, így még több generációt érint a váltás. Egyesek szerint a halála tragikus esemény, ami hosszan tartó hatással bír majd, hiszen éppen az ország stabilitását jelképezte, ami most meginogni látszik. A temetés napja nemzeti gyásznap, az új királynő koronázására pedig néhány hónap múlva kerül majd sor. Ezzel együtt a walesi herceg címe Vilmosra száll, aki majd a következő uralkodó lesz.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.