Élő fákból élő épületek

2022. november 5.Kultúra
FőoldalÉlő fákból élő épületek

Élő fákból élő épületek

A sci-fi könyvek és filmek gyakran eljátszadoznak az épületek és a természet egyesítésének gondolatával. Ha azonban jobban belegondolunk, akkor az élő fával történő építkezés egyáltalán nem lehetetlen, csak egy kis türelemre és kitartásra lenne szükségünk, na meg arra, hogy ne akarjuk kizsákmányolni a természetet.

De milyen épületeket lehetne tervezni a természet segítségével?

Az egyik lehetőség a bio-toronyház készítés. Ez egy szintetikusan felvázolt, organikus épület lenne. Az ötlet azonban nem annyira újdonság, mivel a kelet-indiai emberek már alkalmazzák a gyökérhidak felépítésénél. A Meghálaja nevű államban nagyon csapadékos az időjárás, ami gyorsítja a növények növekedését.

Az ottani őslakosok rájöttek, hogy bonyolult hidakat tudnak építeni a hatalmas fügefák segítségével, így a monszun idején kiáradó folyó nem vághatja el az útjukat. Ezek a hidak lassan készülnek el, így akár több évtizednyi munka is lehet mögöttünk.

A gyökerek felhasználásánál ugyanez történik, először el kell ültetni a fát, és nagyjából egy évtizedet kell várni arra, hogy másodlagos gyökeret eresszen. Ezek a gyökerek valamennyire rugalmasak, így össze lehet őket fonni, feltéve, ha nem unjuk meg a várakozást.

Az indiai építők tökéletesítették a módszerüket, mivel a léggyökereket bambusszal és más faállványzattal fonják össze, hogy végül átérjenek a folyó túloldalára. Idővel a gyökerek megvastagodnak, újabb gyökereket eresztenek, amiket tovább lehet fonni, és akkor csak az örökös várakozás marad.

Ha minden jól ment, akkor a kész híd akár ötven embert is elbír, azonban csak gyalog lehet rajta közlekedni. A híd karbantartásáról sem szabad megfeledkezni, amihez néha több falu összefogása is kell. A hatalmas esőzés elmossa a cementet, tönkre teszi a fémet, a gyökerek azonban önjavító tulajdonsággal rendelkeznek.

A már létező erdővárosok

(Kép: Manas Bhatia)

(Kép: Manas Bhatia)

Ferdinand Ludwig kicsit tovább álmodta a hidakat, majd 2012-ben megalkotta a platánfa-kocka nevű épületet. Itt egy több szintes, 100 négyzetméter alapterületű épületről van szó, aminek az oldalaihoz 1200 fiatal platánfát ültettek, amelyek hat szinten helyezkednek el. A megfelelő metszéssel és a jó fényviszonyokkal be lehet állítani a fák növekedését, így előbb vagy utóbb körbe ölelik az épületet.

A tervek szerint előbb vagy utóbb a felső rész is a lombkorona alá kerül, ami tisztítja a levegőt és javítja a hőszigetelést. Ha pedig több hasonló épület kerül egymás mellé, akkor máris megkapjuk a fából álló erdővárosokat. A fák azonban folyamatos törődést igényelnek, amihez emberekre és áldozatokra van szükség.

A fák általában úgy nőnek, ahogy akarnak, nem lehet előre meghatározni a formájukat. A tervező csak elképzelni tudja az épület kinézetét, azonban a végeredményre jó pár évet várni kell. Ha pedig azt akarjuk, hogy ne száradjanak el és ne menjenek tönkre, akkor botanikai ismeretek fognak kelleni hozzá, ez pedig inkább hosszú távú megoldásnak nevezhető.

Egy biztos, ezek a tervek csak akkor fognak működni, ha mindenki hajlandó lesz a változásra, hiszen a sikert a közösség akarata adja.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.