Azbeszt, a veszélyes hulladék az építkezéseken

2023. szeptember 28.Építészet
FőoldalAzbeszt, a veszélyes hulladék az építkezéseken

Azbeszt, a veszélyes hulladék az építkezéseken

A rekonstrukciós munkálatok programjában néhány évvel ezelőtt újra azbeszt került a figyelem középpontjába, ennek ellenére az emberek nagy része a mai napig nincs tisztában azzal kapcsolatban, hogy ez az anyag miért ártalmas, és hogy milyen károsító hatással lehet a szervezetünkre.

Hazánkban jelenleg körülbelül százezer ember él olyan épületben, amelynek pincefödémén azbeszt található. Ezt az anyagot pedig az építés időpontjában még tűz-és hővédelmi anyagként alkalmazták, nem csak lakótelepi épületek esetében, hanem rengeteg közösségi és kommunális létesítményben is.

Mit kell tudnunk az azbesztről, és milyen hatással lehet a szervezetünkre?

Az azbeszt hosszú évtizedeken keresztül igen népszerű építőanyagnak számított, ma azonban már veszélyes anyagként tudunk hivatkozni rá. Nem csak az építőiparban dolgozók életét nehezítette meg, hanem azokét is, akik ilyen épületekben tartózkodtak és éltek, hiszen az azbeszt a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozójának nevezhető.

Szerencsére hazánkban 2005 óta az építőiparban tilos az azbeszt felhasználása, sőt, a létesítmények lebontása során szigorú törvények határozzák meg azt, hogy hogyan kell megtörténnie a kötelező azbesztazonosításnak, illetve törvények foglalják magukba a szórtazbeszt-mentesítést vizsgáló levegőtisztasági mérésekkel kapcsolatos teendőket is.

A szórt azbeszt az az azbeszttermék, mely az emberi egészségre a legkárosabb hatással lehet. A szórt azbeszt 90%-ban azbesztet és 10%-ban cementet tartalmaz. A termék maga hamar elöregszik, és a lemálló részek egy kisebb szél hatására könnyedén bekerülnek a levegőbe.

Az azbeszt tartalmú építőanyagokat az időjárás hamar kikezdi, a felületi kopások következtében pedig éves szinten akár 3 gramm azbesztrost szabadulhat fel négyzetméterenként. Sajnos az anyag károsító hatása csak később vált ismertté, hiszen hosszan tartó lappangási ideje miatt nehéz volt bebizonyítani, hogy a betegségek hátterében az azbeszt áll.

Az azbeszt a szervezetbe kerülve az alábbi betegségeket idézheti elő:

  • Tüdőrák
  • Gégerák
  • Azbesztózis
  • Mesothelioma

Óvjuk meg az egészségünket, kössünk egészségbiztosítást

Ezt a szórt technológiával előállított káros anyagot nem csak körülményes, hanem igen drága eltávolítani, és elszállítatni, a tárolásáról nem is beszélve. Szerencsére az azbeszt helyett ma már kőzetgyapotot és egyéb biztonságos szigetelőanyagot használnak építkezések során az építészek.

Sajnos elmondható, hogy bármennyire is próbálunk vigyázni az egészségünkre, sok esetben nem rajtunk múlik az, hogy megbetegszünk vagy sem. Ennek ellenére gyakran az emberek a saját bőrükön tapasztalják meg az, hogy napjainkban baleset, vagy megbetegedés esetén mennyit kell várni egy adott orvosi kezelésre, vagy műtétre.

A MediHelp magán egészségbiztosítás segítségével megfelelő ellátásban tudunk részesülni baj esetén, legyen szó külföldi, vagy akár belföldi nyaralásról, orvosi szűrővizsgálatról vagy kezelésről.  Míg korábban a magán egészségbiztosítás csak a tehetősebb emberek számára volt elérhető, ma már bárki igénybe veheti, különböző csomagokból pedig ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet. Ennek köszönhetően baj esetén sokkal hamarabb be fogunk jutni az orvoshoz, nem kell hónapokat várni az időpontokra.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.