Az új évezred betegsége: a babafotók

2022. november 15.Blog
FőoldalAz új évezred betegsége: a babafotók

Az új évezred betegsége: a babafotók

A telefonok és a közösségi média idejében mindenről fényképet szoktunk készíteni. Ami régen a pihenésről, az étkezésről és az utazásról szólt, az ma nem létezik fotók nélkül. Természetesen ezzel addig nincs is baj, amíg tudjuk, hogy milyen képeket töltünk fel. Van azonban egy tiltott téma, amivel sokan nem foglalkoznak: a gyerekek.

Becslések szerint a csecsemők 80%-a már 6 hónapos kora előtt rendelkezik online jelenléttel. Ez a jelenlét a babáról készült fotókból és információkból áll, amelyeket többnyire a közösségi médiára töltenek fel. A túlzott expozíciónak vannak bizonyos veszélyei, amelyeket figyelembe kell venni.

Egyre több a babafotó az interneten

A szülők és a családtagok gyakran habozás nélkül töltik fel a babákról készült fotókat a közösségi hálózatokra. Vicces vagy imádnivaló pillanataik rengeteg “lájkot” érnek a Facebookon és az Instagramon. Még exkluzív csecsemőfiókok is vannak, az ő nevük alatt, ahol a baba összes pillanata tárolódik. Ez a kiskorúakat érintő tömeges digitális viselkedés azt jelenti, hogy a gyermekek már születésük után megkapják az első “digitális lábnyomaikat” a különböző közösségi hálózatokon és így az egész interneten… örökre.

Okok, amiért óvatosnak kell lennünk

A képmegosztás világszerte vitákat váltott ki a jogszerűségéről és erkölcsösségéről. Azt általában elfelejtjük, hogy szabályellenes a gyermekről készült fényképet a kiskorú beleegyezése nélkül közzétenni. Értelemszerűen egy baba nem tud belegyezni sem, tehát róla egyáltalán nem tölthetünk fel képeket.

A kiskorúakról készült képek hátrányai

A gyermek magánélethez való joga sérül. Ezt a jogot nemzeti és nemzetközi jogszabályok védik. A gyermek magánélete a sajátja, nem pedig a szüleié.

Biztonsági kockázat. Valójában nem tudjuk, hogy hová kerülnek ezek a fotók. Az internet egy végtelen és még nem teljesen megértett világ. A feltöltött képet bárki láthatja, különösen, ha nyilvános profillal rendelkezünk. Abban az esetben, ha csak a barátaink láthatják, még mindig fennáll annak a veszélye, hogy ők töltsék fel a képet a hálózatra. Vannak olyan esetek, amikor kiskorúakról készült fotókat világszerte pornográf anyagként használják fel.

A képek feltöltése növeli annak kockázatát, hogy a fiatalokat zaklassák vagy éppen megzsarolják. A képek hatással lehetnek az önbecsülésére, hírnevére és társas kapcsolataira. Amit feltöltünk, azt láthatják a barátaik, a szülők, és idősebb gyerekek is.

Végül, csalás áldozatává is válhatnak. Sok szülő veszélyeztetheti például gyermekei jövőbeli anyagi biztonságát. A kiskorúak online adatainak (életkor, fizikai jellemzők, kereszt- és vezetéknév, cím, jelenlegi tartózkodási hely) megosztásával olyan információkat adnak ki, amelyeket a hackerek jelszó kitalálására, személyazonosság-lopásra, online vásárlásra, kölcsönökre és tranzakciókra használhatnak fel.

A hiszti, a betegség, a kínos pillanatok, az étkezés és a meztelenség nem tartozik a nyilvánosságra, tehát a képeket csak személyes használatra készítsük el, soha ne a közösségi média-trendek miatt.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.