Az iható csapvíz az új hungarikum

2022. november 15.Kultúra
FőoldalAz iható csapvíz az új hungarikum

Az iható csapvíz az új hungarikum

Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy hungarikum, akkor bizonyára olyan dolgok jutnak eszünkbe, mint a kalocsai hímzés, a pálinka vagy éppen a szóda. Mégis, azok közé az országok közé tartozunk, akik minőségi csapvízzel büszkélkedhetnek, ami nem is annyira alap dolog napjainkban.

A víz a legtöbb élőlény összetételének 80%-át teszi ki, miközben meghatározó szerepet játszik az anyagcsere-folyamataikban; fontos a növények fotoszintézisében, és számos élőlény számára biztosít élőhelyet. Ami minket, az emberiséget illeti, az iváson kívül számtalan mindennapi tevékenységünk során használjuk.

A víz nélkülözhetetlen a szerves folyamatok, például az emésztés fejlődéséhez, valamint a mérgezőanyagok felszívódásához és eltávolításához. A keringési rendszert is víz alkotja, a véren keresztül a tápanyagokat a szervezetben felosztja. Emellett a víznek olyan további előnyei vannak, mint a szomatikus hőmérsékletet fenntartása azáltal, hogy a bőrön keresztül az izzadság és a gőz révén eltávolítja a felesleges hőt, valamint enyhíti a fáradtságot, megelőzi a fejfájást és csökkenti a szívproblémák kockázatát.

Másrészt az emberi tevékenységeken keresztül is látni lehet a víz fontosságát. Elsősorban azért, mert a mezőgazdaságban (70%), az iparban (15%) és a háztartásokban (15%) használják.

Az éghajlatváltozás kihívásai a vízügyi ágazatban

A víz alapvető fontosságú a biológiai sokféleség fenntartásához, mivel szűkössége egyet jelent a fajok és ökoszisztémák elvesztésével. Az éghajlatváltozással szemben is kulcsszerepet játszik: a globális felmelegedés az aszályok, özönvízszerű esőzések és áradások növekedését okozza, ami elvándorlásokhoz, az ökoszisztémák változásához, valamint az állat- és növényvilág eltűnéséhez vezet.

A hőmérséklet emelkedése a gleccserek olvadásához és ezáltal a tengerszint emelkedéséhez vezet. Másrészt felmelegíti az óceánokat és savasítja a vizüket, megakadályozza, hogy azok széndioxid-nyelőként betöltsék funkciójukat, és hatással van a tengeri fajokra. Ebben az összefüggésben figyelembe kell venni a víz jelentőségét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel a jobb gazdálkodás, a nagyobb gondosság és a felelősségteljesebb vízfogyasztás hozzájárul a víz hatásainak enyhítéséhez.

Becsüljük meg a magyar vizeket

Ma egyre kevesebb az ivóvíz, miközben egyre nehezebben jutunk hozzá a forrásokhoz. A Föld megállás nélkül szárad, úgyhogy a hazai helyzet igenis megérdemli a dicséretet. A hazai vízhelyzet mondhatni víz nagyhatalommá teszi az országot, még akkor is, ha a szárazság nálunk is érezhető. A probléma azonban egyre komolyabb, mivel a mélyvizek is szennyezettebbek. A jó hír azonban az, hogy a felhasználók értik a problémát, és egyre több helyen megjelenik a spórolás fontossága, a lezárt csapok, tehát egy új, vízspóroló kultúra kifejlődése.

Az ihatatlan vizet nem lehet csak úgy megszűrni, és a technológiai megoldások még több problémát jelentenek. Az ásványvíz és a PET-palackok szintén maradandó károkat okoznak, úgyhogy még fontosabb rátérni a csapvízre, legalábbis azokon a helyeken, ahol még megtehetjük.

Blog

Hasonló bejegyzések

Erre kell figyelni jakuzzi vásárlása előtt

2023. június 21.|

Amikor jakuzzi vásárlásán gondolkodunk, sok-sok kérdés merülhet fel bennünk. Érdemes átgondolni, hogy mennyien fogják használni a jakuzzit, tisztában lenni azzal, hogy mennyit fogyaszt havonta és hogy milyen karbantartási, tisztítási feladatokkal számolhatunk.